«Вечорниці-зоряниці – чари вечорові»

З-поміж усіх зимових свят, мабуть, найвеселішим та загадковим є свято Андрія. За українським звичаєм, молодь збиралася на великих вечорницях і влаштовувала там велике цікаве дійство, починаючи з ворожінь та закінчуючи забавами і піснями.

Відроджуючи українські народні обряди і традиції, на Святого Андрія місцеві аматори сцени Хоружівського сільського будинку культури–філії комунального закладу «Недригайлівський центр культури і дозвілля Недригайлівської селищної ради» та учні Хоружівського навчально-виховного комплексу порадували односельчан Андріївськими вечорницями. Українські театралізовані вечорниці розпочались, як тільки до званої оселі посходились гості. У хаті, в якій стоїть прибрана піч, а на ній – всілякі смаколики, гості в українських вишиванках витав дух свята і загадковості. На вечорницях панували жарти, веселощі, сміх, лилась повноводною рікою пісня. Бо які ж вечорниці без веселої, дорогої нам з дитинства української народної пісні, без запальних танців?

Дійство тривало дві години. Першими до оселі​ дбайливої господині завітали молодиці та дівчата. До приходу хлопців вони пекли калиту, ворожили, вгадуючи свою долю. Щоб дізнатися про те, хто першим вийде заміж, дівчата змагалися за фінішування свого чобітка. Спрогнозувати майбутнє кохання і те, яким воно буде, мала забава «Перли, перстень чи хустинка?» Під тарілки ховали сім предметів, а дівчата обирали одну зі «схованок». З гучним та веселим норовом не забарилися й хлопці, які принесли з собою жарти та сміх. Головним атрибутом свята була калита – символ Сонця, щастя, достатку, добробуту та надії. Бажаючих вкусити калиту, «коцюбинських», виявилося чимало. Всі присутні мали змогу поринути у світ давніх традицій святкування Андріївських вечорниць, скуштувати традиційні українські страви від господині: вареники, яблука, кашу, пиріжки з капустою, маком та сиром, які манили своїм духмяним запахом і від різноманітності яких розбігались очі.

Цікавою і пізнавальною була театралізація програми, яку підготували учасники драматичного гуртка, веселі та запальні танці танцювального колективу «Імпульс», народні пісні у виконанні жіночого вокального ансамблю «Сусідоньки».

На Андріївських вечорницях учасники дійства ще раз довели, що в українського народу багаті та цікаві обряди та традиції, залишені у спадок від наших предків.

Матеріали надано КЗ «Недригайлівський центр культури і дозвілля Недригайлівської селищної ради»