Свято українського борщу

Свято українського борщу, присвячене Дню Прапора України та Дню Незалежності України, відбулось 21 серпня в селі Підопригори Лебединського району.

Масштабний культурно-масовий захід до величних державних свят є вже традиційним для Лебединщини. Цьогоріч у форматі Open air борщ варили делегації 13 сільських рад району на чолі з сільськими головами (Михайлівська, Василівська, Гринцівська, Ворожбянська, Межиріцька, Мало-Висторопська, Червленівська, Пристайлівська, Калюжненська, Підопригорівська, Гарбузівська, Штепівська, Катеринівська), Лебединське ВПУ лісового господарства, гості з Кролевця.

Для всіх, хто завітав на свято, була організована торгівля різноманітними смаколиками та сувенірною продукцією, а для малечі – розваги. Свою спритність, силу, фізичний розвиток молодь могла випробувати у спортивних змаганнях, які організували тренери районної дитячої юнацької спортивної школи. Малеча залюбки, один поперед одного, брала участь у конкурсах, розвагах, вікторинах, естафетах від гуртківців районного будинку дитячої та юнацької творчості.

Поки учасники фестивалю варили борщі, публіку розважали солісти, гурти та ансамблі районного, Михайлівського, Рябушківського, Василівського, Ворожбянського сільських будинків культури. З великої сцени линули на всю округу українські народні, ліричні, романтичні, веселі й запальні пісні.

Учасників і гостей привітали почесні гості фестивалю, чим розпочалась урочиста частина заходу. З Днем Державного Прапора та Днем Незалежності України співвітчизників поздоровили: голова Сумської обласної державної адміністрації Роман Грищенко, депутати Верховної Ради України Микола Задорожній і Тетяна Рябуха, депутат Сумської обласної ради Магомед Галаєв, голова Лебединської районної державної адміністрації Віктор Химич, голова Лебединської районної ради Василь Калита, генеральний директор ПП «Надь» Андрій Кириченко. До вітань приєдналась Підопригорівський сільський голова Світлана Гречка та побажала усім гарного святкування.

Заступник голови Лебединської районної ради, голова оргкомітету фестивалю Світлана Горошко вручила почесні дипломи і подарунки конкурсантам за найсмачніші борщі. За зайняте 3 місце у фестивалі отримали Маловисторопська і Катеринівська сільські ради, за 2 місце – Межиріцька і Гринцівська сільські ради. Переможцями оргкомітет визначив борщі Михайлівської і Василівської сільських рад. Окремі нагороди отримали: сумчанка Ольга Кобзар – за свій зелений борщ і кролевчанка Тетяна Сокур – за вже відомий у регіоні авторський борщ із яблуками. Та за одностайним рішенням оргкомітету найкращий і найсмачніший борщ зварила Підопригорівська сільська рада.

Начальник відділу культури, молоді та спорту Ганна Богомаз відзначила кращих переможців у дистанційному фестивалі «Я люблю мою країну Україну», районному конкурсі малюнків та фото «Що для мене Україна?». Учасники закладів культури району отримали дипломи та цінні подарунки.

Урочисту частину свята продовжив концерт солістів столичної сцени. Насмакувавшись борщем багатотисячна аудиторія радо сприймала виступи Ірини Дяченко, Леоніда Вівсюка, земляка Олега Подольського, Олександра Крикуненка, Юлії Бухарєвої. Кульмінацією цьогорічного районного фестивалю Борщу став феєрверк від земляка, почесного громадянина міста Лебедин Владислава Бухарєва і виступ української мега-зірки Олега Винника.

Варто зазначити, що захід був організований у відповідності до карантинних вимог, пов’язаних із захворюваністю на COVID-19 в Україні.

Матеріали надано відділом культури, молоді та спорту Лебединської районної державної адміністрації