Свято сонця і кохання

Свято Івана Купала – найпоетичніше свято українського народу, свято давнє, з красивою легендою і, сповненими чар, традиціями.

Яскраво й весело відбулося святкування Івана Купала в Охтирці. Вже зранку центральною вулицею міста вирував різнобарвний Петрівський ярмарок, який пройшов в рамках Липового фестивалю. Свої таланти представили майстри декоративно-ужиткового мистецтва та аматори охтирської сцени. На ярмарку та під час театралізованого дійства «Свято сонця і краси» охтирчан і гостей міста вітали піснями народний вокальний ансамбль української пісні «Калина» (керівник заслужений працівник культури України Катерина Макаренко), народний вокальний ансамбль «Барви» (керівник Ольга Ходунай), зразковий вокальний ансамбль «Колорит» (керівник Алла Сосєдко), солісти Анастасія Пуляк, Катерина Макаренко, Роман Яремчук, заслужений артист естрадного мистецтва України Мар’ян Пуляк.

Герої театралізованого дійства, вони ж – учасники театрального гуртка «Асорті» (керівник заслужений працівник культури України Світлана Корнієнко), закликали Сонце, щоб воно дало сили й краси молодим хлопцям і дівчатам, зростило серце палким і гарячим. Силам добра протистояла темна сила в образі Відьми і Чорта, які перешкоджали закоханим бути разом. Але кохання долає всі перепони на своєму шляху.

В рамках вечірнього дійства вже вдруге в місті пройшов конкурс «Довга коса – дівоча краса», в якому взяли участь 33 охтирчанки різного віку. Спонсором конкурсу стала мережа супермаркетів «Та-да». У квесті «Знайти цвіт папороті» команди проходили різноманітні випробування на дев’яти станціях, змагалися у швидкості, вправності та згуртованості.

Ввечері на охтирчан чекало багато приємних сюрпризів. Серед них – виступ нашого земляка, фіналіста телевізійного шоу «Україна має талант» Олександра Кварти, пісенне привітання від артистів Сумської обласної філармонії, яких дуже тепло вітали глядачі.

Учасники та гості свята пускали купальські віночки річкою, на березі якої й відбувалося дійство, а потім водили купальське коло біля вогнища під супровід бубнів шаманок Олени і Людмили. Глядачі були в захваті від яскравого фаєр-шоу, яким здивував Юрій Флейм.

Свято молодості, сонця й кохання спонукало повірити в дива, об’єднало охтирчан у спільному прагненні берегти прадавні традиції нашого народу.

Матеріали надано Комунальним закладом «Охтирський міський центр культури і дозвілля «Кнєжа»