Свято Івана Купала на Великописарівщині!

В ніч з 6 на 7 липня на мальовничому березі річки Ворскли на території Великописарівської громади відбулося свято Івана Купала.

На місці проведення зібралися мешканці не лише Великої Писарівки, розташованих неподалік Вільного та Ямного, віддалених куточків нової об’єднаної громади, а ще й жителі сусідніх населених пунктів.

Свято було вибудувано на традиційному обряді села Вільне, і це не випадково, адже саме вільняни почали відроджувати його на Великописарівщині раніше за всіх. Обряд має давні корені та традиції, є досить колоритним та насиченим і поєднав давні язичницькі вірування наших пращурів, культу води, вогню, рослинності.

Під час проведення свята Івана Купала використані традиційні атрибути такі, як купальське дерево Марену, запашний коровай, який спекли у ТОВ «Мрія» (керівник Микола Бантов), купальське вогнище, опудало, а також обрядодії – пускання вінків на воду, пошук квітки папороті. Окрім цього, головними героями були богиня річок Дана, водяний, лісові мавки, відьми та інші, можливо вигадані, а можливо і ні, персонажі.

Традиційний святковий обряд перемежовувався концертними виступами як вже досвідчених та улюблених аматорів сцени, так і зовсім юних обдарувань будинку дитячої та юнацької творчості, КЗ ЦКП «Великописарівський будинок культури» Великописарівської селищної ради та його філій Вільненської і Розсошівської.

Парк атракціонів від HappyKids (місто Кременчук), який затишно вписався в колорит просторої галявини, приніс масу задоволення дітлахам, а фаєр-шоу від Вікторії додало загадковості в освітлення свята, що змушувало декілька разів глядачів затамовувати подих. Завершила свято дискотека, яка до ранку тривала під зоряним небом.

Чудове місце. Чудове свято. Маса позитивних емоцій, які так складно передати в світлинах та відео.

Матеріали надано КЗ ЦКП «Великописарівський будинок культури» Великописарівської селищної ради