«Співець долі українського народу»

12 березня в актовому залі Великописарівської спеціалізованої школи I-III ступенів імені Героя Радянського Союзу І.М. Середи відбувся тематичний захід «Співець долі українського народу», що був організований і проводився працівниками Великописарівського районного будинку культури у рамках Шевченківських днів, які тривають в Україні. Мета – розкрити школярам нові грані творчості Великого Кобзаря, надати можливість більш глибоко зрозуміти роль поета у боротьбі українського народу за незалежність. Велич Тараса Шевченка полягає в тому, що він зумів повернути українцям свою національну гідність і переконав у необхідності боротися за свою суверенну Україну.

Твори Кобзаря представили учні 9-10 класів. «Розрита могила», «Народе мій, для всіх завжди відкритий…», «Якби ви знали, паничі», «І мервим, і живим, і ненародженим землякам моїм», рядки «Заповіту» школярі декламували українською, а також англійською, польською, німецькою, білоруською, російською мовами.

Захід був проведений з включенням музичних номерів та елементів театралізації: пісня на слова Тараса Григоровича Шевченка «Тече вода з-під явора» у виконанні Юлії Новосьолової, інструментальний номер на бандурі від ведучої Валерії Григор’євої (варіації на тему народної української пісні «Ніч яка місячна»), інсценізація учнями Ярославою Бондаренко та Дмитром Гордієнком вірша «Ми в купочці колись росли…», художнє прочитання під музичний супровід в образі Русалки однойменної балади Тараса Шевченка.

Розкриття теми доповнила демонстрація відеофільмів: «Реве та стогне Дніпр широкий…» у виконанні Національної заслуженої капели бандуристів імені Г. Майбороди, «Історія в обличчях: Тарас Шевченко», «Тарас Шевченко – художник», сучасна пісня «Тополя» у виконанні гурту «Хочу ще!», в основу якої покладено однойменну баладу Тараса Григоровича, та перегляд відеоролика «Думи мої, думи…» у виконанні віртуальної всесвітньої капели бандуристів (близько 300 виконавців з 11 країн світу).

На яскравих прикладах було доведено, що Шевченкове слово актуальне в усі часи – як тоді, коли Україна була поневоленою, так і тепер, коли вона виборола незалежність.

Матеріали надано Великописарівським районним будинком культури