Різдвяна зірко, новорічним небом стежками любові ми йдемо до тебе

Напередодні зимових свят 20 грудня фахівцями Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв був організований майстер-клас з виготовлення іграшки-сувеніру на тему «Зірка-оберіг». Захід відбувся у Сумському обласному краєзнавчому музеї. Цьогоріч його проводила провідний методист з традиційних видів декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності відділу нематеріальної культурної спадщини Людмила Юхта. Участь у майстер-класі взяли учні Сумського навчально-виховного комплексу № 42 віком від 8 до 9 років.

Завідувач відділом науково-освітньої роботи і маркетингу Сумського обласного краєзнавчого музею Ніна Багацька зустріла учнів та познайомила їх з українськими традиціями. Зацікавила юних сумчан експозиція «Дивосвіт новорічних свят», що подарувала гарний настрій та налаштувала на творчість.

Під час заняття майстриня розповіла про основний різдвяний атрибут в українській символіці – Зірку, яка має 8 променів («повна ружа») та зустрічається майже у кожному з видів народного мистецтва – в писанках, вишивці, різьбленні, витинанці, кераміці тощо.

Людмила Юхта розкрила ще й секрети створення новорічної прикраси, яку упродовж години школярі виготовляли власноруч. Діти поставилися до завдання творчо, ретельно підбираючи фарби, застосовуючи фантазію у їх поєднанні, виконуючи вправу «Арт-терапія кольором».

Ми сподіваємося, що відвідавши майстер-клас, учні отримали нові знання, величезне задоволення та яскраві враження, а також створили вишукану, оригінальну, а головне – свою «зірку».

Саме такий творчий майстер-клас став для дітей дивовижним дійством, завдяки якому відкривається новий захоплюючий світ – світ мистецтва, самовираження у творчості та новорічного дива.