Проблеми та перспективи охорони нематеріальної культурної спадщини на Сумщині

9 грудня фахівцями Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв була проведена обласна творча лабораторія музичного фольклору і традиційної культури регіону, у якій взяли участь понад 40 представників громад Сумщини.

Метою проведення лабораторії було підвищення професійної компетентності фахівців з питань нематеріальної культурної спадщини, забезпечення обміну досвідом керівників фольклорних колективів – носіїв та зберігачів традицій нашого краю, активізація діяльності зі збереження та охорони нематеріальної культурної спадщини на локальному рівні.

Від Департаменту культури, інформаційної політики та туризму Сумської обласної державної адміністрації присутніх привітала головний спеціаліст відділу культурно-мистецької діяльності навчальних закладів управління культури Тетяна Коршак. Учасником творчої лабораторії був регіональний представник Українського центру культурних досліджень в Сумській області Сергій Марусій.

Практична частина творчої лабораторії включала доповідь-презентацію щодо специфіки формування строїв для фольклорного колективу, яку підготувала Анна Гавриленко. Практикум з особливостей виявлення та фіксації місцевих пісенних традицій, складання облікової картки провела начальник відділу нематеріальної культурної спадщини Вікторія Гавриленко.

Наприкінці онлайн-лабораторії її учасники обговорили цьогорічні складнощі діяльності у сфері нематеріальної культурної спадщини, пов’язані з дією карантинних обмежень та окреслили перспективи відновлення повноцінної діяльності.

Дякуємо всім керівникам фольклорних колективів, краєзнавцям та фахівцям клубних закладів з усієї Сумщини за активну участь у творчій лабораторії.