Пошуки живих традицій Сумщини: здобутки та відкриття

28 лютого обласною комісією з питань нематеріальної культурної спадщини було розглянуто конкурсні матеріали учасників обласного огляду-конкурсу на краще дослідження місцевого елемента нематеріальної культурної спадщини. В огляді-конкурсі було розглянуто одинадцять комплектів дослідницьких матеріалів з 8 районів Сумської області та 2 об’єднаних територіальних громад, а саме: Буринського, Білопільського, Великописарівського, Глухівського, Конотопського, Охтирського, Путивльського, Ямпільського районів, Грунської та Недригайлівської об’єднаних територіальних громад.

Слід зазначити, що всі знахідки самобутніх елементів нематеріальної культурної спадщини нині є надзвичайно важливими. Надані матеріали розглянуло журі у складі Євгенії Бистрицької, Людмили Гураль, Вікторії Гавриленко (Сумський обласний науково-методичний центр культури і мистецтв), Тетяни Коршак (Управління культури Сумської обласної державної адміністрації), Наталії Курасової (Обласний художній музей імені Никанора Онацького), Жанни Клочко (Обласний краєзнавчий музей) та Олени Гончаренко (Сумський державний педагогічний університет). З урахуванням повноти дослідження поданого елемента НКС, історичної, культурної і художньої цінності представленого елемента, інформативності та повноти облікової картки, інформативності та якості допоміжних матеріалів, що презентують елемент та якості оформлення конкурсних матеріалів, відзнаки розподілилися так:

• у номінації «Усні традиції та форми вираження» першу премію отримує дослідження елемента «Говірка горюнів села Руднєве (Бєрюх) Путивльського району» (фахівці методичного кабінету Путивльського районного будинку культури);
  • у номінації «Виконавське мистецтво» за зайняте ІІ місце відзначено дослідженння елемента «Фольклорно-пісенні традиції села Усок» (методист Ямпільського районного центру культури та дозвілля Альона Петракова);
  • у номінації «Знання та практики, що стосуються природи і Всесвіту» за зайняте І місце відзначено дослідження елемента «Технологія майстрування та спосіб використання “скрипки-сівалки”» (начальник відділу культури і туризму Грунської сільської ради Наталія Барченко, секретар-друкарка відділу культури і туризму Грунської сільської ради Жанна Дяченко, завідуюча КЗ «Грунська публічна бібліотека» Тетяна Сокол та бібліотекар Рибальської бібліотеки-філії Людмила Савкова);
  • у номінації «Традиційні ремесла» перші місця посідають дослідження елементів «Випікання весільних утят в селі Річки» (методист по відродженню КЗ БРР «Білопільський РБК» Ірина Нагорна) та «Плетіння мотузок в селі Чорноплатове» (методист Конотопського районного будинку культури Лілія Хопляк, директор Чорноплатівського сільського будинку культури Василь Портненко).

А почесне друге місце присуджено дослідженням елементів «Приготування обідніх страв в селі Некрасове» (директор КЗ «Некрасівський сільський будинок культури» Семенівської сільської ради Віктор Гаркавий, художній керівник КЗ «Некрасівський сільський будинок культури» Семенівської сільської ради Ольга Третяк) та «Технологія випікання весільних короваїв у селі Полошки» (методист КЗ «Районний будинок культури» Глухівської районної ради Олена Кобзиста, директор КЗ «Сільський будинок культури» Полошківської сільської ради Наталія Щастна).

Всі інші конкурсанти обласного огляду-конкурсу на краще дослідження місцевого елемента нематеріальної культурної спадщини отримують відзнаки учасників. Це конкурсні матеріали про «Цілющу настоянку баби Одарки» (директор Хоружівського сільського будинку культури-філії Тетяна Григоренко, методист КЗ «Недригайлівський центр культури і дозвілля Недригайлівської селищної ради» Лілія Дремова); «Виготовлення ляльки-мотанки в смт Велика Писарівка оберіг “Птах щастя”» (директор будинку дитячої та юнацької творчості Великописарівської районної ради  Світлана Курило, провідний методист Великописарівського РБК Яна Ахтирченко) та «Традиційне бджільництво Буринщини» (керівник народного аматорського фольклорного колективу «Співаночка» Катерина Ігнатенко, керівник народної аматорської кіно-, відеостудії КЗ «Буринський районний будинок культури» Буринської районної ради Олександр Ігнатенко).

Потрапили на конкурс і матеріали, якісно виконані, але невідповідні критеріям ідентифікації елемента нематеріальної культурної спадщини. Тож було запропоновано спеціальну відзнаку «Артефакти традиційної культури і побуту», яку й отримав матеріал про «Олешнянські жорна», підготований методистом І категорії по туризму та культурній спадщині КЗ «Охтирський районний будинок культури» Катериною Фоменко.

Як показали дослідницькі ініціативи, Сумщина багата на самобутні прояви нематеріальної культурної спадщини. Виявлені елементи доводять, що джерело традиційної культури живе та повноводне. А наше завдання незмінне – продовження пошуків, виявлення, збереження та популяризація живих традицій свого краю.