«Подвиг не має забуття»

Рік тому 29 серпня в Україні вперше відзначили День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни. Цього дня 2014 року українські військові потрапили в підступну пастку росіян, названу «зеленим коридором».

Колони українців виходили з оточення під Іловайськом, цим так званим гуманітарним коридором, і навіть припустити не могли, що будуть підступно розстріляні. І саме 29 серпня Президент України Володимир Зеленський своїм Указом встановив офіційною пам’ятною датою.

28 серпня цього року року у Лебединському районі вшанували пам’ять загиблих у АТО воїнів-земляків. Для молодих хлопців життя відкривало яскраві можливості і перспективи і доля яких могла б скластися по-іншому. Але Олександр Ворожко, Степан Литковець, Едуард Лобода, Олександр Прошкін, Микола Морозов, Андрій Ляшко, Сергій Мякотін, Богдан Брисенко віддали своє життя рідній Батьківщині.

Благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів провів поминальну панахиду за загиблими воїнами Лебединщини. На молебень у Вознесенському храмі міста Лебедин зібралися рідні, друзі загиблих, сільські голови. Участь у заході взяли голова районної державної адміністрації Віктор Химич та заступник голови районної ради Світлана Горошко. Кожен із присутніх у своїх молитвах згадав захисників України. Молився за упокій їхніх душ благочинний.

Описати, а тим більше відчути глибину трагедії і болю, які впали невимовним тягарем на Україну, нині не під силу нікому. Ніхто навіть не міг уявити, що у 21 столітті розпочнеться братовбивча війна між народами, які пліч-о-пліч боролись за свободу і перемогу у Другій світовій війні.

Захід, організований з нагоди вшанування пам’яті загиблих воїнів-земляків «Подвиг не має забуття», продовжився у районному краєзнавчому музеї. Учасники зібрання хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять всіх загиблих у зоні АТО/ООС воїнів. Жодне серце не залишили байдужим, коли лунали пісні у виконанні солістів Лебединського районного будинку культури.

Керівники району висловили слова щирої вдячності захисникам, що боронять кордони нашої держави, подякували батькам, за виховання справжніх патріотів та побажали нашій країні миру і процвітання.

Ще довго-довго з покоління в покоління будуть передавати батьки синам і дочкам, а ті своїм дітям спогади про тих, хто залишив життя земне заради нашого миру.

Матеріали надано відділом культури, молоді та спорту Лебединської районної державної адміністрації