Підсумували і визначилися з напрямками роботи

Працівники сфери культури Кролевецького району зібралися 7 лютого в районному будинку культури і підбили підсумки роботи галузі. Підсумкова нарада відбулася у форматі діалогу. У вітальному слові очільниця галузі Наталія Сіра подякувала всім працівникам сфери культури, які сьогодні працюють на імідж Кролевеччини у тісній співпраці з державними, комунальними, освітніми, соціальними закладами, установами, депутатським корпусом різних рівнів, громадськими організаціями, земляками, меценатами.

Головні події та досягнення 2019 року були висвітлені у презентації «Найкращі проєкти 2019. Фестивалі, події, свята». Переглядаючи світлини, присутні водночас всебічно аналізували найкраще (у професійному плані) у проведених заходах: «Театральні сходи», «Магія танцю», «Купальські передзвони на хвилях Есмані», «Рок на селі», концертних програмах районного туру обласного фестивалю народної творчості «З любов’ю вічною до тебе, рідний краю!», Міжнародного літературно-мистецького фестивалю «Кролевецькі рушники», відзначення державних свят, ювілейних дат творчих колективів.

Традиційно на нараді були відзначені кращі заклади та колективи року, що минув. У 2019 році найкраще працювали, дарували змістовне дозвілля та гарний настрій для своїх громад, зберігали та популяризували найкращі зразки народного мистецтва: комунальні заклади «Районний будинок культури» (директор Ігор Гуменюк) та «Музей кролевецького ткацтва» (директор Галина Ніжнік), Алтинівський сільський будинок культури (директор Олександр Нечипоренко, художній керівник Ірина Трусенко), Буйвалівський сільський будинок культури (директор Людмила Чабак), Спаський сільський будинок культури (директор Наталія Єрошик), Добротівська сільська бібліотека (бібліотекар Антоніна Коропець), вокальний ансамбль «Дубовичанка» Дубовицького сільського будинку культури (керівник Світлана Кроптя), народний аматорський вокальний ансамбль «Мутинчанка» Мутинського сільського будинку культури (художній керівник Валентина Пономаренко, директор закладу Тетяна Мороз), творчий колектив Тулиголівського сільського будинку культури (художній керівник Валентина Бороденко).

Привітали працівників культури голова Кролевецької районної ради Віктор Бик та керівник апарату Кролевецької районної державної адміністрації Олег Халецький.

Друга частина наради – планування. Наталія Сіра закцентувала увагу на пріоритетних завданнях, над якими буде працювати галузь у 2020 році: формування якісного культурного продукту, впровадження креативних форм роботи в закладах культури, охорона культурної спадщини Кролевецького району; збереження системи забезпечення населення району культурними послугами через клубні та бібліотечні заклади; створення умов для змістовного дозвілля, навчання, роботи, реалізації творчого потенціалу молоді у соціальному та культурному просторі; формування позитивного культурного іміджу Кролевеччини на всеукраїнському та міжнародному рівнях (участь у фестивалях, конкурсах тощо); зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури, поповнення бібліотечних фондів, передплата україномовних періодичних видань; популяризація туристичних об’єктів району.

Заплановане вимагає сучасного творчого підходу до організації і проведення культурно-просвітницьких заходів, спрямованих на реалізацію пріоритетних завдань галузі культури: творчий звіт району в рамках обласного фестивалю народної творчості «З любов’ю вічною до тебе, рідний краю!», присвяченого 30-й річниці незалежності України; 25-й ювілейний Міжнародний літературно-мистецький фестиваль «Кролевецькі рушники»; цикл заходів по збереженню та популяризації нематеріальної культурної спадщини на виконання Програми збереження та розвитку елемента нематеріальної культурної спадщини «кролевецьке переборне ткацтво»; Дні сіл та районні свята.

«ХХІ століття не буде без культури, яка робить із нас людей, а не біологічний ресурс. Це єдине, що здатне об’єднувати. Держава без культури та цінностей – лише територія», – такими словами Наталії Заболотної (Фонд гуманітарного розвитку України) завершила підсумкову нараду очільниця галузі культури Кролевеччини Наталія Сіра.

Матеріали надано Кролевецьким районним будинком культури