Пам’яті жертв голодомору

28 листопада, у четверту суботу місяця в Україні вшановують День пам’яті жертв голодомору.

У кожного народу є свої темні сторінки історії – війни, революції та інші події, ставлення до яких часом буває неоднозначним і може змінюватися залежно від епохи та ідеології. Саме до таких явищ належить Голодомор 1932-1933 років в Україні. Тільки після проголошення Україною незалежності ставлення до голодомору змінилося майже радикально. Про нього не тільки заговорили як про факт, що дійсно був, – йому дали оцінку. Відповідною постановою Верховної Ради цю трагедію українського народу було визнано геноцидом.

27 листопада в селищі Велика Писарівка на цвинтарі біля хреста та пам’ятного знаку відбулося вшанування пам’яті жертв голодних 1932-1933 років. Потрібно пам’ятати про кожного, кого тогочасний режим змусив страждати і гинути страшною смертю, не дав розквітнути новим паросткам життя, аби цей гіркий досвід минулого ніколи не повторився. Їх, яких тільки у Великописарівському районі виявлено 4535, – неоплаканих і не відспіваних, похованих без труни й молитви, позбавлених могили й шани жертв – присутні вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Панахиду за померлими в роки Голодомору 1932-1933 років провів настоятель Свято-Миколаївського храму отець Миколай.

Матеріали надано Комунальним закладом Великописарівської районної ради Великописарівський районний будинок культури