Охтирко, святкуй!

Місяць серпень Охтирка чекала з особливим нетерпінням і хвилюванням. Адже саме в цей час мешканці міста святкують три визначних події: 30-річчя від Дня Незалежності України, День міста Охтирка та День визволення Охтирки від нацистських загарбників.

Зранку 23 серпня відбулося урочиста церемонія підняття Державного Прапора України. Зі святом охтирчан привітав народний депутат України Микола Задорожній та міський голова Павло Кузьменко. Після мітингу стартував велопробіг, присвячений дню народження країни. А далі, вулицями міста вирував фестиваль Охтирських сотень. Яскравий, різнобарвний ярмарок із веселими народними піснями, виставка фоторобіт та образотворчого мистецтва, пленер «Місто наше…», майданчик класичної музики, поетичний марафон, літературний сквер, спортивні змагання –  це неповний перелік заходів, які чекали на охтирчан.

А ввечері центральною вулицею міста пройшов веселий, гомінкий карнавал «Охтирко, святкуй!», який зібрав юних танцюристів, співаків, спортсменів і всіх мешканців міста. Відеокліпом на авторську пісню «Наше місто» у виконанні гурту «No comments» (керівник Олександр Гордієнко) на центральній сцені розпочалася концертна програма «Ми – це Охтирка. Охтирка – це ми». Саме вона стала лейтмотивом свята. Своїх земляків привітали: віршем-присвятою своєму місту володар гран-прі Міжнародного фестивалю-конкурсу «Україна єднає світ» Соломія Савченко; переможець дитячого Всеукраїнського дитячого фестивалю «Чорноморські ігри» Артем Котенко; зразковий аматорський вокальний ансамбль «Крошки» (керівник – заслужений працівник культури України Лариса Крошка); солістки зразкового аматорського ансамблю класичного танцю «Арабески» Софія Пальоха та Софія  Колодяжна (керівник – заслужений працівник культури України, Почесний громадянин міста Охтирка Зоя Наклицька); інструментальне тріо дитячої музичної школи імені П. Білинника, саксофоніста Ангеліна Луцик, соліст Сергій Войченко та гість із міста Тростянець Олексій Федорко. Чудовими ведучими концерту були Катерина Філіпова, Леонід Порубай та Дмитро Харламов.

Всіх присутніх на площі міста привітали голова Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький та народний депутат України Микола Задорожній, які вручили Державну нагороду Президента України Володимира Зеленського головному режисеру Комунального закладу «Охтирський міський центр культури і дозвілля «Кнєжа» Світлані Корнієнко. За вагомий внесок у соціально-економічний розвиток міста грамоти працівникам різних сфер діяльності вручив міський голова Павло Кузьменко, серед них – керівники колективів Лариса Крошка і Анжеліка Шелудько.

А далі на охтирчан чекав сюрприз – виступ зіркових гостей із столиці України – Вельбой, гурт «ON i ONA» та Jerri Heil, які отримали гарячі оплески від глядачів. Кульмінацією свята став святковий феєрверк.

Святкування дня народження України почалося урочистим маршем військових строїв та вшануванням полеглих героїв, які захищали суверенітет нашої держави на сході країни. Ввечері охтирчан запросили на площу біля міського центру культури і дозвілля «Кнєжа» на перегляд відеозвіту Охтирської громади «Дзвони України» в рамках обласного фестивалю народної творчості «З любов’ю вічною до тебе, рідний краю!», присвяченого 30-й річниці незалежності України. Перед початком заходу заступник міського голови Оксана Гетьман та начальник відділу культури і туризму Охтирської міської ради Любов Бобарикіна вручили аматорам сцени Почесні грамоти голови Сумської обласної державної адміністрації, управління культури Сумської обласної державної адміністрації, грамоти міського голови та відділу культури і туризму.

25 вересня, в День визволення Охтирки від нацистських загарбників, біля пам’ятника охтирчанам, які загинули в період Другої Світової війни пройшов мітинг. Присутні вшанували пам’ять загиблих героїв та поклали квіти до підніжжя.

Всі святкові дні на всіх майданчиках земляків та гостей міста піснею, словом, танцями вітали аматори охтирської сцени: народний аматорський вокальний ансамбль української пісні «Калина» (керівник заслужений працівник культури України Катерина Макаренко); народний аматорський вокальний ансамбль «Барви» (керівник Ольга Ходунай); зразковий аматорський вокальний ансамбль «Колорит» (керівник Алла Сосєдко); танцювальні колективи – «Кармен» (керівник Віта Сушко), «Юність» (керівник Ольга Ніконенко), «Елегія» (керівник Зоя Наклицька), студія «New Danse» (керівник Анжеліка Шелудько); народний аматорський хоровий колектив ветеранів війни, праці та військової служби (керівник Олександр Кравченко); солісти – Олександр Ромашко, Віра Приходько, Катерина Макаренко, Юлія Хорошун, заслужений артист естрадного мистецтва України Мар’ян Пуляк, Віра Ївженко, Аніта Рєзнікова, Євген Войченко, а також музиканти дитячої музичної школи імені П. Білинника. У праці й творчості вони складали гімн любові до свого міста, до рідної країни!

Інформацію надано Комунальним закладом «Охтирський міський центр культури і дозвілля «Кнєжа»