Нова радість стала…

7 січня особлива духовна радість обіймає кожного з нас, бо цей день – незвичайний. Ми прославляємо одну з найвеличніших подій Священної історії щирим і сповненим радості привітанням: «Христос народився! Славімо Його!».

Зі стародавніх часів народ любить і шанує свято Різдва, яке супроводжується старовинним народними звичаями. З 28 листопада по 7 січня триває піст (в цей час люди відмовляються від всяких гулянь, м’ясних блюд). Та все ж найкраща традиція та цінність святкування Різдва – проводити більше часу з родиною. Вечір напередодні Різдва незвичайний. У народі кажуть: «Який Святвечір, такий і майбутній рік». Ось чому в українців виник звичай обов’язково у передсвятковий вечір бажати один одному щастя. А оскільки наш народ співучий, тому і щастя бажали один одному у формі пісні-колядки, яких до нашого часу збереглося чимало.

Незважаючи на те, що змінилися часи та погляди на життя, свято Різдва залишається популярним і зараз. І в наші часи у Святвечір ходять по домівках хлопці і дівчата та співають господарям колядки. А ті дарують колядникам ласощі, яблука, дають гроші, дякуючи за поздоровлення. Так, у переддень Різдва талановиті маленькі актори театру естрадних мініатюр «Кроки за сценою» Центру культури Кролевецької міської ради виконували колядки, бажаючи кролевчанам аби преображаючий дух Народження Христового запанував у їхніх серцях та подарував мир, радість, добро і процвітання!

Тож не забуваймо про своїх рідних і друзів, започатковуймо власні традиції і насолоджуймося цим святом.

Матеріали надано Центром культури Кролевецької міської ради