Наші видання

Основи законодавства України про культуру (видання друге) – збірник законодавчих та нормативно-правових документів, що регулюють діяльність клубних закладів, аматорських колективів та представників різних секторів креативної економіки у сучасному світі. Офіційні документи подано у редакції станом на 01 квітня 2020 року. Це інформаційне видання стане у нагоді керівникам закладів культури, фахівцям відповідних підрозділів з питань культури органів місцевого самоврядування, студентам навчальних закладів та всім, кого цікавить культурна політика України та питання її правового регулювання.

Завантажити

З метою кращого розуміння значення специфічної лексики – комп’ютерного сленгу Сумський обласний науково-методичний центр культури і мистецтв пропонує вам ознайомитися з матеріалами інформаційно-пізнавального видання «Словник INTERNET-СЛЕНГУ». Перелік найбільш уживаних термінів доповнений цікавинками та висловами відомих людей, інформацією про Інтернет-залежність та шляхи  її подолання.

Завантажити

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу tytulka-scaled.jpg
У запропонованій збірці викладені матеріали, які допоможуть клубним працівникам проводити тематичні заходи, писати сценарії літературно-мистецьких композицій на шевченківську тематику. Вони сприятимуть розширенню кругозору, формуванню духового багатства й художніх смаків у відвідувачів клубних установ, виховуватимуть у них повагу до української культури та мови, нестимуть знання про безсмертну літературну спадщину Великого Кобзаря, а також викликатимуть гордість за причетність до нетлінної Шевченкіани.

Завантажити

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу nenhenh.jpg
Це методичне видання буде цікаве починаючим та професійним ведучим, котрі знаходяться у пошуках ідей для інтерактивних програм. У посібнику зібрані основні інтерактивні засоби контакту ведучого з аудиторією, розкрито перші етапи підготовки ведучого-початківця, дитячих, приватних та масових свят, підібрано популярні інтерактивні ігри та розваги у скарбничку ведучого, конферансьє та аніматора, звернено увагу на відмінності роботи на сцені та приватних святах, надано рекомендації щодо розвитку майстерності ведучого та формування довіри гостей заходу до його слова та образу.

Завантажити

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу vapv-scaled.jpg
Це видання доводить доцільність використання командних форм організації праці, розглядається процес командоутворення на різних етапах розвитку та визначено методи організації, інструменти й кейси, ролеві підходи до членів команди.

Завантажити

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу tytulka-elementy-nksjpg-1-scaled.jpg
Нематеріальна культурна спадщина – це те, що нас ідентифікує. Тому її охорона є надважливим завданням сьогодення. Сумщина як регіон, що об’єднує частини етнографічних Полісся та Слобожанщини, багата зразками традиційної культури, що досі зберігається у житті та побуті її мешканців. Ми спостерігаємо за постійною трансформацією давніх традицій, що переходять у сучасність і не можуть бути ідентичними своєму колишньому побутуванню. Адже це – живі традиції, а не древні скам’янілості. Іноді ми з великою прикрістю спостерігаємо за зникненням колишніх традицій та тими незворотніми змінами, що підвладні лише часу.

Завантажити

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу tytulka-shoukeisy--scaled.jpg
Упродовж останніх років з’явилась тенденція до створення різноманітних майданчиків, що пропонують різноманітну діяльність у форматі онлайн. Закриття закладів на карантин призвело до активного розвитку цієї тенденції та додатково стимулювало створення онлайн-заходів, проведення онлайн-конкурсів тощо. Ці форми роботи можуть бути актуальними навіть після закінчення карантину як додаткова можливість для реалізації творчого потенціалу. Враховуючи популярність нових відео-сервісів серед дітей та молоді, створення культурно-мистецьких продуктів у онлайн-форматі повністю відповідає світовим трендам та дозволить забезпечити доступ до споживання та створення культурних продуктів всіх бажаючих, незалежно від місця їх проживання. Так, чимало культурних інституцій Сумщини запровадили альтернативні засоби відвідування. На своїх сторінках у соціальних мережах вони представляли інтерактивні екскурсії, мандрівки, виставки, зустрічі, лекції, концерти, літературні читання, фестивалі, конкурси, челенджі тощо.