Міжнародному літературно-мистецькому фестивалю «Кролевецькі рушники» – 25

Потужно і змістовно відгриміли фестивальні дні на Кролевеччині! Напередодні відкриття фестивалю та упродовж трьох днів у фойє Центру культури, була розміщена виставка картин художників Сумщини «Майстерність рук, душі і серця». Відвідувачі ювілейного 25-го фестивалю милуватися пейзажами, портретами, мініатюрами та натюрмортами, які вражали своєю енергетикою та самобутністю.

17-го вересня на території Музею кролевецького ткацтва пройшло урочисте відкриття 25-го Міжнародного літературно-мистецького фестивалю «Кролевецькі рушники». Вже чверть століття, як літературно-мистецька Мекка для поціновувачів прекрасного з відкритими обіймами зустрічає гостей – творчих та креативних митців і літераторів з усіх куточків нашої величної України, які приїжджають на гостини до мальовничої Кролевеччини. Міжнародний літературно-мистецький фестиваль увібрав у себе невмируще поетичне слово і чарівну пісню, збагатив наш край духовно, благословив на щедрий засів тих, хто присвятив своє життя мистецтву. Він засвітив яскравою зіркою імена тих, котрих тепер шанують і обожнюють у різних куточках України та за її межами. Щороку кролевчан та гостей міста огортає не лише могутнє «співоче» крило фестивалю, а й «літературне» – захоплююче, талановите, з живим словом поетів та прозаїків. У фестивальні дні ми вклоняємося і висловлюємо слова вдячності хліборобам, ткалям, майстрам слова і пісні.

День відкриття Міжнародного фестивалю співпав з творчим вечором народного аматорського інструментального ансамблю «Леді імпульс», який відзначав своє 20-и річчя від часу створення. Під потужними крилами фестивалю «Кролевецькі рушники» розпочав свою творчу «Леді імпульс». Це перший колектив в творчій історії Кролевецького Центру культури, який виконує класичну, інструментальну музику. Двадцять років він дарує слухачам прекрасну музику, високу оцінку якої давали народні артисти, відомі митці, гості з зарубіжжя. 20 років – 20 творів – саме з такої кількості віртуозно підготовлених творів складалася концертна програма колективу під назвою «Музика від серця і до серця».

Насичена фестивальна програма 25-го Міжнародного літературно-мистецького фестивалю «Кролевецькі рушники» обов’язково включила зустріч талановитих місцевих поетів, та поетів-гостей нашого фестивалю. Завдяки спільній творчій співпраці Публічної бібліотеки, Центру культури та мистецькій школі Кролевецької міської ради поціновувачі поетичного слова мали змогу відвідати два заходи: нетрадиційну виставку «Поетичний Олімп фестивалю», яка діяла в Публічній бібліотеці та літературний вечір «Поетична палітра фестивалю».

Кролевецький фестиваль це не лише мистецтво та розвиток, а перш за все люди, які творять його. Організаційний комітет, учасники та гості фестивалю стали справді спорідненими душами, які кожного року радо відвідують фестивальні заходи. На заключному гала-концерті «Рушникова душа України», який тривав більше 4-х годин на головній сцені фестивалю, дарували свої вміння і таланти кращі колективи Кролевеччини та гості.

Хедлайнером цьогорічного фестивалю став заслужений артист України, відомий композитор та співак, автор багатьох хітів і шлягерів Ніколо Петраш.

З 2016 року з ініціативи заслуженого працівника культури України Наталії Сірої та організаційного комітету було започатковано номінацію «Нові імена», яке на ювілейному фестивалі отримала Софія Трусенко!

Традиційно кожного року на заключному гала-концерті визначається Берегиня фестивалю. Та на ювілейному 25-му фестивалі організаційним комітетом було визначено 2 Берегині! Отже Берегинями 25 Міжнародного літературно-мистецького фестивалю стали Ніжник Галина Кирилівна – директор Музею кролевецького ткацтва Кролевецької міської ради, заслужений працівник промисловості України та народний інструментальний ансамбль «Леді Імпульс» у складі керівника Олени Завгородньої та учасників ансамблю Олени Ковтун, Олександра Бендюка, Ізабелли Марієвої, Олени Щербань.

Ювілейний фестиваль сьогодні – це створення картини майбутнього фарбами сучасного життя, енергією, ритмами, поетичним словом, високохудожнім сприйняттям дійсності, соковитими червоними барвами, які автентичними, наповненими сакрального сенсу візерунками лягають на добру, ще не написану долю, як на білосніжно-чистий рушник.

Наш фестиваль, зібрав усіх на свято

І полонив красою земляків

Нехай в віках живуть пісні крилаті

І люди, котрі славлять рушники!

Матеріали надано відділом культури і туризму Кролевецької міської ради