Мій мальовничий, світанковий краю

Де б ми не були, наша маленька батьківщина для нас завжди є і буде. Ми завжди пам’ятатимемо перші щемлячі враження дитинства, де все було пречудове, нове і малосходжене… Ми пили не просто воду з колодязів, а цілющу і життєдайну силу рідної батьківської землі. І ми завжди повертаємось до цього чистого джерела… Ось так, і до козацького села Річки, 20 червня на день народження села та престольне свято Трійці завітали всі, хто тут народився, навчався, отримав путівку у життя. Адже свято села – це велика та приємна подія в житті громади.

Цього дня біля місцевого будинку культури зібралися мало не всі жителі села та безліч гостей. Малеча бавилася на гойдалках, батутах та великих надувних гірках, ласували солодкою ватою, морозивом та різними смаколиками. На приклубній території розмістилися ошатно вбрані курені, в яких можна було посмакувати традиційними місцевими стравами.

Перед будинком культури розташувалася виставка робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва «Барви натхнення», яка підтверджує, що народні промисли живуть в наших селах і, навіть, більше того – набувають нових барв та напрямків розвитку.

Всі, хто цього дня приїздили до Річок, перетинали козацький кордон, на якому пригощалися смачним козацьким квасом та на згадку про свято отримували козацьку Грамоту.

Розпочався захід хвилиною мовчання, ушанувавши пам’ять героїв, які гідно виконали свій обов’язок перед Батьківщиною і зробили все, щоб зберегти незалежність нашої держави. Далі, до присутніх звернувся очільник громади Микола Солодовник, який побажав землякам здоров’я, щастя, добра, достатку, миру, щедрої долі.

Завітали на свято і гості: голова Сумської районної державної адміністрації Руслан Сіренко, заступниця очільника району Оксана Скляр, депутати Сумської обласної ради Вадим Ващенко та Олександр Кудін, помічник депутата Верховної ради України Ігоря Васильєва, депутат Сумської районної ради Віталій Сахнюк, директор державного підприємства «Дороги Сумщини» Мирослав Завальний, Боромлянський сільський голова Василь Романіка. Вітали річківців і місцеві фермери Вадим Свєтлов, Володимир та Олександр Шафорости. А настоятель Свято-Троїцького храму протоієрей Богдан Оприско поздоровив земляків із Днем Святої Трійці та окропив всіх свяченою водою.

Вітали цього дня медиків та фермерів з нагоди їх професійних свят, всіх татусів села привітали з Днем батька. За сумлінну працю, професіоналізм та зразкове виконання посадових обов’язків Почесними грамотами та Подяками Сумської районної державної адміністрації, Сумської районної та Річківської сільської рад були відзначені працівники сільськогосподарських підприємств, медичної та освітянської галузі, фахівці сільської ради.

Відбулися нагородження і в святкових номінаціях: «наймолодший житель» – Матвійко Охтема, «найстарший житель» – Марія Олександрівна Бутенко, «господар кращої садиби» – Тетяна Григорівна Пугач. А Галина Василівна Шафорост була відзначена, як берегиня народних традицій, носій елементу нематеріальної культурної спадщини «Випікання весільних утят у селі Річки».

Творчі вітання річанам та гостям свята дарували аматорські колективи та солісти Річківського будинку культури, творчі дитячі колективи Річківського закладу загального середньої освіти та вокальний сімейний дует Марини та Віталія Велітченко із міста Суми.

На шкільному стадіоні відбулася гра між футбольними командами «Маяк» (с. Річки) та «Молодь» (м. Білопілля). Завершилося свято дискотекою «Вечір зустрічей» (м. Суми).

В усьому святі відчувалася атмосфера родинної щирості, теплоти, яка мабуть, можлива тільки в українському селі – колисці народної духовності і святості. Знаходячись на таких заходах, починаєш розуміти, що село живе і надалі треба дивитися у майбутнє з вірою на краще. Тільки потрібно щиро вірити і матеріалізувати свої сокровенні мрії.

Матеріали надано відділом культури Річківської сільської ради Сумського району Сумської області