Маленьке диво на ім’я Соломійка

Соломії Савченко – наймолодшій актрисі театрального колективу «Асорті» КЗ «Охтирський міський центр культури і дозвілля» – ще немає й 5 років. Та члени журі чисельних конкурсів читців, в яких вона бере участь, довго дивуються і навіть не вірять: дитина в її віці не може так «по-дорослому» відчувати й передавати свої почуття словом, мімікою, всією дитячою душею.

А для самої Соломійки в цьому немає нічого дивного. Вона щиро радіє, дивується, захоплюється: «Чи є у води душа? Навіщо люди так забруднюють річку?». Дівчинка може бути різна: кумедна, пустотлива, серйозна, засмучена, лагідна. Але в усіх своїх проявах незмінно природна.

Соломія, а для рідних просто Соля, складає вірші, здебільшого білі. З татом і мамою вдома грає в театр, де вона й головний режисер, і провідна актриса. Жвава, весела, непосидюча дитина живе у світі звуків, образів, кольорів.

Вперше на велику сцену Соломійка потрапила в дворічному віці. Тоді їй, крихітній дівчинці з хвилястим білявим волоссям, в творчому звіті колективів аматорської творчості міста Охтирка довірили грати… Іванка! Режисер Світлана Корнієнко довго не могла знайти виконавця на цю роль наймолодшого в родині хлопчика. В такому віці дитина може злякатися великої зали і публіки, непередбачено зреагувати або просто розплакатися. Та без цього персонажу сценарію бракувало б душевності, ніжності. І тоді Олена Савченко, мама Соломії, запропонувала спробувати свою донечку. «А волосся?»- запитали. «Нічого, щось придумаємо» – запевнила мама. В парі з Володимиром Вовком, який грав тата трьох синів, Соломія – Іванко виглядала органічно, по-дорослому серйозно слухала про далекі зірки, про мрії, дивилася на «тата» вдумливо і осмислено. А вдома повторювала невідомі тоді для неї слова «письменник», «мандрівник». Було зрозуміло: у цій дитині іскра Божа.

Ота, перша роль, була без слів, що зовсім не полегшувало акторську задачу. А коли Соломійка підросла, то почала «щебетати». Її голос лунає на міському дротовому радіо і на міських заходах, де дівчинка натхненно і з великим задоволенням читає вірші про Україну, про козаків, про соняшник.

Останні два роки стали особливо успішними в біографії юної актриси. Вона стала переможцем Міжнародних багатожанрових фестивалів-конкурсів в Запоріжжі, Вінниці, Києві, Переяславі та Всеукраїнського фестивалю – конкурсу мистецтв «Я люблю Україну». А нещодавно Соломія взяла участь у ІV Міжнародному фестивалі-конкурсі «Україна об’єднує світ», головою журі якого була народна артистка СРСР, наша землячка Ада Роговцева. Під час підведення підсумків конкурсної програми, яке проходило в онлайн режимі, актриса сказала про Соломію Савченко: «Вона підкорила нас повністю! В своєму віці і при таланті вона щось знає». Член журі, актор театру і кіно Роман Ясинівський довго говорив саме про нашу охтирську «зірочку»: «Соломія мене «порвала»! Відео передивився кілька разів. Показував друзям. Думаю, це майбутня велика актриса». Соломія Савченко отримала Гран-прі фестивалю – конкурсу і схвалення всіх членів журі. Зараз на її столі красується великий кубок і грамота. Дівчинці це приємно, але, як вона сама зізнається, більше радіє м’якій іграшці.

Можливо, в Охтирці підростає майбутня Ада Роговцева. Втім, ким би не стала Соломійка, вона буде нести в цей світ радість, тепло й свою неймовірну посмішку. Це напевно, адже поряд з Соломією – любляча родина та близькі люди, які хочуть бачити свою донечку, онуку, хрещену перш за все здоровою та щасливою. Успіхів тобі, маленьке диво на ім’я Соломія!

Інформацію надано Комунальний заклад «Охтирський міський центр культури і дозвілля»