«Купальські передзвони на хвилях Есмані 2020»

Попри карантинні обмеження, культурне життя на Кролевеччині не припинилось, а продовжує буяти пишним цвітом, майорить соковитими барвами літа та ллється медовою піснею, напоєною цілющими водами Пиротчинських джерел. Так, 6-7 липня на Кролевеччині відбулися online-заходи «З духовної скарбниці національних традицій села Гречкине», які нагадували букет свіжих польових квітів – різноманітні, насичені барвами, яскраві, душевні.

Цикл заходів, приурочений онлайн прем’єрі районного фольклорного свята «Купальські передзвони на хвилях Есмані», розпочалися історичною локацією про культурне життя Гречкінської громади, для підготовки якої були використані архівні матеріали першого, другого, тринадцятого та чотирнадцятого Пиротчинського Купальського свята. Також, глядачам було запропоновано переглянути МайстерОк «З бабусиної скриньки. Спадкоємність поколінь». Глядачі мали можливість пригадати, як молодь та юні дарування села Гречкино стали учасниками яскравих дефіле «Діти – квіти України», на яких було представлено традиційне українське вбрання та різноманітна техніка плетіння купальських віночків. Пригадалось також презентація елементу «Цілющий чай з пиротчинських джерел», занесений до районного реєстру нематеріальної культурної спадщини. І, звичайно, вінцем прем’єри онлайн стала добірка виступів учасників районного фольклорного свята «Купальські передзвони на хвилях Есмані 2020».

Фестиваль за свої 15 років розрісся у грандіозне дійство творчості та краси. Його організаторами і натхненниками стали жителі Гречкінської громади та учасники колективу «Оберіг», який згодом перейменувався в не менш прекрасний і талановитий колектив «Вербиченька». Цей чудовий захід підтримала творча родина Кролевеччини, і тепер кожного року в купальські дні ми з нетерпінням чекаємо на це красиве дійство.

Тож, вітаємо засновників та організаторів районного фольклорного свята «Купальські передзвони на хвилях Есмані», який переріс у візитну картку Кролевеччини. І хай ніколи не міліє мистецька скарбниця славних традицій цього краю.

Матеріали надано комунальним закладом «Районний будинок культури» Кролевецької районної ради