«Культурні ініціативи як основа розвитку громад Сумщини»

15 квітня Управлінням культури Сумської обласної державної адміністрації спільно з Сумським обласним науково-методичним центром культури і мистецтв проведено обласну онлайн-нараду керівників структурних підрозділів з питань культури сільських, селищних, міських рад, директорів базових клубних закладів області за темою «Культурні ініціативи як основа розвитку громад Сумщини». Загальна чисельність учасників дистанційної наради  75 осіб.

Нараду відкрила заслужений працівник культури України Олена Мельник. Привітавши присутніх, вона наголосила, що саме заклади культури одними з перших відчули на собі карантинні обмеження через пандемію COVID-19, адже їх діяльність орієнтована на аудиторію та живе спілкування. Але саме культура виявилася найбільш готовою до нових викликів – творчий неспокій працівників закладів галузі не дозволив зупинитися під час карантину.  Це надало можливості для пошуку нових форм роботи і розширення спілкування між учасниками культурного процесу. Упродовж  минулого року і майже весь початок нового 2021 року Управління культури проводить всі планові обласні культурно-мистецькі заходи в режимі онлайн: фестивалі, конкурси, свята, урочистості заходи відбуваються на високому професійному рівні.

Головний спеціаліст відділу культурно-мистецької діяльності і навчальних закладів управління культури Сумської обласної державної адміністрації Тетяна Коршак провела практичний курс «Аналіз результатів здачі форм звітності про діяльність клубних закладів №7-НК (річна та зведена річна) за 2020 рік та особливості підготовки звітності 2021 року».

Підсумувавши роботу галузі за рік, Тетяна Миколаївна звернула увагу на деякі особливості, які знадобляться в роботі при заповненні звітної документації у кінці поточного року. Під час проведення наради не залишилось осторонь і питання обов’язкового підрахунку чисельності  учасників, котрі беруть участь в онлайн-заходах протягом року та внесення даної інформації до журналу планування та обліку клубної роботи.

Продовженням наради став виступ Євгенії Бистрицької – директорки Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв на тему «Онлайн-проєкти Центру культури як інструмент промоції культурного розмаїття громад Сумщини», в якому йшлося про яскраві дистанційні проєкти 2020 року та плани урізноманітнення форм презентації талантів аматорів Сумщини цього року.

Співдоповідач,  начальниця відділу нематеріальної культурної спадщини Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Вікторія Гавриленко зосередила увагу присутніх на активній участі Сумщини у проєкті Українського центру культурних досліджень «Гастроспадщина України» та розповіла про хід регіонального проєкту  «Сумщина гастрономічна: традиційна кухня регіону».

Під час обміну досвідом «Як розвивати культуру в громадах: можливості, ресурси, виклики» Людмила Гураль  – заступник директора Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв –  здійснила огляд основних Інтернет-сайтів, які містять інформацію про ресурси розвитку культури, грантові конкурси та навчальні проєкти.

Всі доповідачі дякували працівникам культури громад Сумщини за активну позицію у презентації своїх творчих здобутків під час карантинних обмежень і зазначали, що саме згуртована команда нашої галузі постійно докладає зусиль щоб звичні локальні культурно-мистецькі заходи  набували нового змісту і ставали впізнаваними не лише в нашій області, а і за її межами