КУЛЬТУРА СУМЩИНИ: ВИКЛИКИ І ПЕРСПЕКТИВИ

3 грудня на базі Конгрес-центру СумДУ відбулась обласна нарада керівників та фахівців методичних служб клубних закладів області на тему «Система забезпечення населення культурними послугами: виклики сьогодення». Цього дня в навчальному заході взяли участь близько 100 фахівців клубної справи з усієї Сумщини.

Відкрила нараду директор Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Євгенія Бистрицька, яка привітала учасників, побажала всім присутнім продуктивного дня та зазначила, що в цій залі зібралися працівники, які формують культурний простір Сумщини сьогодення.

Головний спеціаліст відділу культурно-мистецької діяльності і навчальних закладів управління культури Сумської обласної державної адміністрації Тетяна Коршак та заступник директора Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Людмила Гураль провели практичний курс «Рекомендації щодо підготовки оновлених форм звітності про діяльність клубних закладів № 7-НК (річна та зведена річна) за 2019 рік відповідно до Інструкції». Оформлення вищезазначених документів викликало жваву дискусію і десятки запитань від присутніх у залі представників області, що підкреслює важливість і актуальність теми навчання.

Під час виступу на тему «Український культурний фонд. Конкурсні програми 2020 року» директор Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Євгенія Бистрицька зосередила увагу присутніх на важливості активізації проектної діяльності закладів культури області щодо залучення альтернативних джерел фінансування культурно-мистецьких заходів.

Регіональний представник Українського центру культурних досліджень Сергій Марусій, вітаючи присутніх, зазначив, що цього року, завдяки запровадженому Міністерством культури конкурсу культурно-мистецьких проектів «Малі міста – великі враження 2019», культурна спільнота невеличких територій Сумщини отримала шанс долучитися до реалізації проектів, спрямованих на культурний розвиток територій, посилення їх інвестиційної та туристичної привабливості, збереження та популяризації історичної спадщини краю.

Начальник організаційно-методичного відділу клубної роботи і розвитку аматорської творчості Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Світлана Максимчук-Макаренко представила моніторинг сучасного стану та потреб населення у змістовному наповненні культурного простору громади на прикладі Березівської громади Глухівського району і зосередила увагу на результаті анкетування, що вказує на потреби населення у проведенні масштабних культурно-мистецьких проектів та готовності респондентів долучатися до створення яскравих культурних подій, які дозволять презентувати таланти мешканців та показати гостям культурний потенціал громади.

На завершення наради начальник відділу культури виконавчого комітету Роменської міської ради Тетяна Баляба, директор Ямпільського районного центру культури та дозвілля Любов Гарбузенко поділились власним досвідом навчання у проекті «Академія культурного лідера – 2019», що доповнило знання та навички його учасників сучасними методами управління процесами розбудови культурного простору, використовуючи новітні механізми та кращий досвід ЄС.

Результатами плідної праці цього дня стали набутий досвід, нові знання та готовність усіх учасників обласного заходу до викликів сьогодення.