Колодій у Білопіллі

29 лютого у Білопіллі все гуділо, шкварчало та лунав веселий сміх – Білопільська громада святкувала Масляну, або як її ще називають у різних регіонах України Колодій, Масниця, Сиропуст.

Відкрив «Масляні гостини» Білопільський міський голова Юрій Зарко. Очільник громади привітав присутніх зі святом, побажав усім гарного настрою, весело провести час та смачних млинців.

Цього дня на відвідувачів чекали пізнавальні веселі фотозони, опудало Масляної «від кутюр», а також ігри, конкурси та частування. Тож жителі та гості Білопільської громади змогли не лише ознайомитися зі слобожанськими звичаями зустрічі Весни, а й стати їх безпосередніми учасниками.

Свято розпланували так, щоб і дорослі, і діти змогли цікаво провести час. Культурну програму свята забезпечили аматорські колективи та окремі виконавці громади, які дарували свій талант глядачам просто неба. Організовувати дозвілля дорослим допомагали діти. Вони також співали пісень, водили хороводи.

Під час заходу було проведено благодійну лотерею зі збору коштів на лікування місцевої жительки Злати Лисенко.

Суботній день видався досить погожим, а тому багато молодих хлопців виявили бажання взяти участь у змаганнях з армреслінгу, присіданні з вагою, шашках та дартсі. Переможці отримали призи від організаторів.

А яка ж Масляна без млинців та вареників? Здається, жоден учасник «Масляних гостин» не пішов зі свята, не скуштувавши каші зі справжньої польової кухні, різноманітних млинців з начинкою і без, гарячого чаю.

Завершилося свято спалюванням опудала ими, а разом із ним – символічним прощанням зі старим роком і звільненням місця для прийдешньої весни й оновлення.

Інформація надана відділом культури, спорту та туризму виконавчого комітету Білопільської міської ради.