…Із 33-м голим роком…

За радянської влади тема Голодомору була заборонена, але це не означає, що про неї не писали. Так, нещодавно були розшукані ненадруковані вірші Андрія Малишка, написані ще 1964 року, в яких згадується Голодомор:

…Із 33-м голим роком,

Голодно – голим та німим,

Та тричі пухлим,

Хай би з ним!

Поїли б кору і комору,

Траву і шкіру, цвіль і міль…

У другій половині ХХ століття матеріали про Голодомор в Україні з’явилися в емігрантській та зарубіжній пресі, виданнях української діаспори. Серед авторів був і охтирчанин Іван Багряний. До 75-х роковин національної трагедії видано збірку «Голодомор на Сумщині 1932-1933 роки». Події того часу досить красномовно описують письменники-земляки Юрій Царик, Олексій Столбін, Анатолій Гризун та інші. Страшна сторінка в історії України знайшла відгук і в творчості учасників клубу любителів мистецтв «Сокіл» міського центру культури і дозвілля. Так, в основу оповідання Галини Будянської лягла неймовірна історія жінки, яку вважали померлою і кинули до ями серед десятків трупів. Багато написано про голодні роки й відомою охтирською поетесою Ніною Багатою. До вашої уваги вірш «Далекий гість» з її поетичної збірки «Межичасся». Читає учасниця театрального колективу «Асорті» Варвара Вербицька (керівник Світлана Корнієнко).

Інформацію надано Комунальним закладом «Охтирський міський центр культури і дозвілля»

Завантажити відео