«Героям-ліквідаторам присвячується…»

Під такою назвою 11 грудня у приміщенні Конотопської районної державної адміністрації відбулася акція-вшанування, приурочена до Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, який щорічно відзначається 14 грудня у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком.

На сьогодні у Конотопському районі проживає 422 особи, які мають статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і яких постійно підтримує районна влада. Серед них: 157 учасників ліквідації, 179 осіб, евакуйованих та переселених із радіаційно забруднених територій, 78 потерпілих дітей, 8 сімей, які втратили годувальників.

Звертаючись до людей, Микола Горбенко, голова Конотопської районної державної адміністрації, Ірина Клігунова, заступник голови Конотопської районної ради, та Олександр Шешеня, заступник голови Конотопської міськрайонної організації ветеранів і інвалідів «Союз Чорнобиль України», висловили щиру вдячність за неоціненний подвиг, героїзм і мужність усім, хто вступив у боротьбу з невидимим радіаційним убивцею, не чекаючи ні нагород, ні відзнак, почасти навіть не усвідомлюючи масштаб небезпеки.

Присутні хвилиною пам’яті вшанували всіх загиблих від радіаційного враження.

Психологічну картину подій 33-річної давнини розкрили образи Радіолога (Ірина Слизька), Ліквідатора (Олександр Фесенко), Жінки-переселенки із 30-кілометрової зони (Ольга Назаренко), Хлопчика-ровесника Чорнобильської трагедії (Юрій Гуторка) і пісні та хореографічні композиції у виконанні самодіяльних артистів району (Ірини Нечипуренко, Ігоря Карнуха, Владислава Величка, Костянтина Садівничого, Яни Ярмак, Єгора Дементова, Кристини Чечіль, Івана Кубишка, учасників танцювального колективу «Невгамовні дівчата» Конотопського районного будинку культури). Це стало найбільш вражаючою емоційною частиною акції-вшанування «Героям ліквідаторам присвячується…».

Матеріали надано Конотопським районним будинком культури