Фестиваль козацької слави

10 липня в селі Шаповалівка, що на Конотопщині, з нагоди 362-ї річниці перемоги війська під проводом гетьмана України Івана Виговського у Конотопській битві відбувся Всеукраїнський фестиваль «Козацький родослав».

Конотопська битва належить до грона найвизначніших перемог української зброї, яка була майстерно виграна козацьким військом під проводом гетьмана Війська Запорізького Івана Виговського за воєнної допомоги татарського війська кримського хана Мухаммед-Гірея VI Кримського ханату.
Цьогорічне фестивальне дійство розпочалось наймасовішим виконанням пісні-думи «Ой, у лузі червона калина» та Державного Гімну України. Хоровий спів понад 500 аматорів під керівництвом Сергія Горового прозвучав широко й розлого, надаючи фестивалю особливого колориту та настрою.
У концертній програмі мистецького дійства своє мистецтво дарували глядачам кращі аматорські колективи Сумщини. Звитягу українських козаків, вірних синів України-неньки, які не шкодували ні сил, ні здоров’я задля її добра, щастя і волі оспівували народні аматорські вокальні колективи: чоловічий «Посульські козаки» (керівник – заслужений працівник культури України Володимир Мелешко) Пустовійтівського сільського будинку культури, сучасної та народної пісні «Зорецвіт» (керівник Тетяна Литвиненко) та «Слобожани» (керівник Павло Лаврик) Роменського міського Будинку культури Роменської міської територіальної громади, «Дивограй» (керівник Ігор Карнаух), чоловічий «Єзуч» (керівник Єгор Дементов) та фолк-гурт «Мрія» (керівник Анатолій Макаров) Попівського сільського будинку культури-філії КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту» Попівської сільської ради, української пісні «Перлина Слобожанщини» Білківського сільського будинку культури-філії КЗ ТМР «Центр культурних послуг» Тростянецької міської територіальної громади (керівник Анатолій Гробов), «Сіверяни» (керівник Петро Лавренко) та «Надія» (керівник Ірина Сахарова) Путивльського будинку культури відділу культури, молоді, спорту та інформаційної політики виконавчого комітету Путивльської міської ради, жіночий «Надія» Комунального закладу Буринської міської ради «Буринський будинок культури» (керівник Лариса Устинова), «Дружбяночка» Комунального закладу «Дружбівський міський Палац культури» Дружбівської міської територіальної громади (керівник Петро Чоботар), «Барви» Комунального закладу «Охтирський міський центр культури і дозвілля «Кнєжа» Охтирської міської територіальної громади (керівник Ольга Ходунай), народної пісні «Хорол» Центру культури і дозвілля Липоводолинської селищної ради (керівник Сергій Цікало), народної пісні «Сузір’я» Вільшанського сільського будинку культури (керівник Валерій Таран) та жіночий «Візерунок» Комишанського сільського будинку культури (керівник – Ольга Мірошниченко) Вільшанської сільської територіальної громади, жіночий «Заводяночка» Комунального закладу «Дубов’язівський центр культури і дозвілля» Дубов’язівської селищної територіальної громади (керівник Сергій Токар), «Конотоп» (керівник – Олександр Єрьомін), «Козацька родина» (керівник – заслужений працівник культури України Олександр Шерудило) та гурт «Воля» (керівник Людмила Фесенко) Конотопського міського будинку культури «Зоряний» Конотопської міської територіальної громади, «Дивограй» (керівник Павло Гладкий) та аматорський чоловічий «Ясени» (керівник Микола Назаренко) Степанівського селищного будинку культури Степанівської селищної ради, жіночий «Горлиця» Філії КЗ Миколаївський центр культури і дозвілля Марківський сільський будинок культури Миколаївської селищної територіальної громади (керівник Інна Скринник), народної пісні «Старосільські Берегині» (керівник Анатолій Устименко) та чоловічий ансамбль народного аматорського хорового колективу (керівник – заслужений працівник культури України Василь Деркач) Страросільського сільського будинку культури Нижньосироватської сільської територіальної громади, народної пісні «Терниця» Комунального закладу «Коровинський центр культури і дозвілля» Коровинської сільської територіальної громади (керівник Світлана Яценко) та чоловічий «Колорит» (керівник Микола Тютюнник) Комунального закладу «Коровинський центр культури і дозвілля» Коровинської сільської територіальної громади, аматорський народної пісні «Криниці» Великочернеччинського будинку культури Сумської міської територіальної громади (керівник Сергій Горовий), «Реутинчанка» Реутинського будинку культури-філіії Центру культури Кролевецької міської ради (керівник Галина Гурина), народної пісні «Козачаночка» Козацького сільського будинку культури (керівник Богдан Лебідь) Бочечківської сільської територіальної громади.
Своїм багатоголоссям та емоційністю порадували присутніх народні аматорські хорові колективи: «Жайвір» Комунального закладу Шосткинської міської ради Сумської області «Шосткинський центр культури і дозвілля» (керівник Іван Антоневич), Косівщинського сільського будинку культури Степанівської селищної ради (керівник Сергій Горовий), «Червона калина» Комунального закладу Буринської міської ради «Буринський будинок культури» (керівник Андрій Козирь), Сім’янівського сільського будинку культури-філії КЗ «Дубов’язівський центр культури і дозвілля» Дубов’язівської селищної територіальної громади (керівник Тетяна Цимбал), Бобрицького сільського будинку культури Роменської міської територіальної громади (керівник Віра Яременко), «Рідна пісня» Конотопського міського будинку культури «Зоряний» Конотопської міської територіальної громади керівник – заслужений працівник культури України Олександр Шерудило.
Пісні козацької доби подарували глядачам народні аматорські інструментальні ансамблі: «Троїсті музики» Комунального закладу Буринської міської ради «Буринський будинок культури» (керівник Світлана Головко), «Різні сни» Попівського сільського будинку культури-філії КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту» Попівської сільської ради (керівник Ігор Карнаух), народної музики «Веселі музики» Комунального закладу «Миколаївський центр культури і дозвілля» Миколаївської селищної територіальної громади (керівник Іван Шарков).
Концертна програма була яскравою, насиченою, змістовною. Усі присутні мали змогу послухати як знайомі українські народні пісні, так і почути, що співали козаки у минулому. А найголовніше – відчути душею красу української пісні.