«Дивосвіт» розширює свої кордони

Яскраві постановки за класичними і авторськими творами, театральні експерименти, неочікувані емоції, позитивні відгуки в мережі Інтернет – все це мало змогу оцінити журі відкритого районного фестивалю-конкурсу акторської майстерності «Дивосвіт», що проходив цього року дистанційно з 15 по 24 червня в Ямпільському районному центрі культури та дозвілля.

Поринути у світ театру, спробувати себе в ролі актора і, навіть, сценариста, режисера та оператора, мали можливість 54 учасники фестивалю, а саме: колективи театрального жанру та окремі виконавці-аматори.

Дуже приємно, що цього року участь у конкурсі брали театрали не лише з Ямпільського району та Дружбівської ОТГ, а й з Грунської та Чернеччинської ОТГ, що на Охтирщині, Глухівського, Охтирського, Буринського, Конотопського, Путивльського районів нашої області.

Конкурсна програма була представлена у двох номінаціях: «Актор-аматор» та «Аматорський театральний колектив» за такими віковими категоріями:

• від 6 до 17 років включно (шкільний вік);
  • від 17 років і старше.

Оцінювали конкурсні виступи журі у складі: начальник відділу культури, молоді та спорту Ямпільської районної державної адміністрації Олександр Рябуха (голова журі); директор Ямпільського районного центру культури та дозвілля Любов Гарбузенко; директор Ямпільської централізованої бібліотечної системи Лариса Погребнова; художній керівник Ямпільського районного центру культури та дозвілля Олександр Кузьменко; культорганізатор Ямпільського районного центру культури та дозвілля Роман Давиденко; викладач комунального закладу Ямпільської районної дитячої музичної школи Єлизавета Соларьова; методист Ямпільського районного центру культури та дозвілля Людмила Жадан (секретар журі).

Переглянувши конкурсні роботи та врахувавши рівень акторської майстерності та сценічної культури, відповідність сценічного костюму та декорацій тематичному образу твору, художній рівень та відповідність створення сценічних образів режисерському задуму, музичне та сценічне оформлення у кожній з номінацій та вікових категорій визначило переможців. Тож вітаємо найкращих!

У номінації «Актор-аматор» вікової категорії від 6 до 17 років включно перемогу здобули:

І місце – Оксана Романченко, аматор Воздвиженського сільського будинку культури Ямпільського району (керівник Лариса Омельченко) та Олександра Ткаченко, представниця КЗ «Дружбівський міський Палац культури» Дружбівської громади (керівник Ірина Ткаченко);

ІІ місце – Анастасія Гарбуз, учениця театрального класу КЗ Ямпільська районна дитяча музична школа (керівник Єлизавета Соларьова), Яна Клименко, учениця Ямпільської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 (керівник Лариса Іллютченко) та Ангеліна Істоміна, представниця КЗ «Дружбівський міський Палац культури» Дружбівської громади (керівник Ірина Ткаченко);

ІІІ місце – Владислав Кузьменко, вихованець студії акторської майстерності «Арт Основа» Ямпільського районного центру культури та дозвілля (керівник Роман Давиденко) та Кирило Коник, учень театрального класу КЗ Ямпільська районна дитяча музична школа (керівник Єлизавета Соларьова).

У номінації «Аматорський театральний колектив» вікової категорії від 6 до 17 років включно (шкільний вік) найкращими визнано:

І місце – старша група колективу учнів театрального класу КЗ Ямпільська районна дитяча музична школа (керівник Єлизавета Соларьова);

ІІ місце – молодша група колективу учнів театрального класу КЗ Ямпільська районна дитяча музична школа (керівник Єлизавета Соларьова);

ІІІ місце – театр «Вектор» КЗ «Дружбівський міський Палац культури» Дружбівської громади (керівники Тетяна Кабанова та Ірина Ткаченко).

У номінації «Актор-аматор» вікової  категорії від 17 років і старше призові місця були розподілені таким чином:

І місце – Валерія Слободенюк, аматор Путивльського районного будинку культури (керівник Тетяна Сичевська);

ІІ місце – Єлизавета Петракова, представниця Ямпільського районного центру культури та дозвілля (керівник Олександр Кузьменко);

ІІІ місце Зінаїда Рожченко, аматор Ямпільського районного центру культури та дозвілля (керівник Олександр Кузьменко) та Іван Павшок, аматор Шатрищенського сільського будинку культури Ямпільського району (керівник Наталія Гнєушева).

Найкращими у номінації «Аматорський театральний колектив» вікової  категорії від 17 років і старше визнано:

І місце – театральний колектив «Два веселі куми» з Конотопського міського будинку культури «Зоряний» (керівник Сергій Завалій) та драматичний колектив КЗ «Некрасівський сільський будинок культури» Глухівського району (керівник Віктор Гаркавий);

ІІ місце – театральний колектив «Асорті», КЗ «Охтирський міський центр культури і дозвілля» (керівник Світлана Корнієнко);

ІІІ місце – учасники любительського об’єднання «Для тих кому за…» Усоцького сільського будинку культури Ямпільського району (керівник Наталія Лебедевич і театральний колектив «Ілюзія» Дружбівської філії Дружбівського міського Палацу культури Дружбівської громади (керівник Віра Шаповалова).

Відзнаками «Наймолодший учасник конкурсу» були нагороджені: Анна Лебедевич (Усоцький сільський будинок культури); Карина Суржик та Ліза Чумак (Прудищенський об’єкт дозвіллєвої роботи).

Відзнаки  за «Кращий авторський твір» отримали: Надія Демешко, (Прудищенський об’єкт дозвіллєвої роботи), Тетяна Бабрович (Імшанський сільський клуб) та Євген Ковальов (Степненський сільський будинок культури).

Окрему відзнаку за «Оригинальну інтерпретацію твору» отримав ляльковий театр Усоцького сільського будинку культури Ямпільського району.

Подяки за участь у відкритому районному фестивалі-конкурсі акторської майстерності «Дивосвіт» були оголошені: зразковому аматорському театру КЗ Буринської районної ради «Буринський районний будинок культури» та народному аматорському театру «Український водевіль» Чернеччинського сільського будинку культури Чернеччинської громади Охтирського району.

Переможці конкурсу були нагороджені грамотами та пам’ятними відзнаками, а всі учасники – дипломами за участь.

Висловлюємо щирі слова подяки всім керівникам, батькам, учасникам та організаторам відкритого районного фестивалю-конкурсу акторської майстерності «Дивосвіт».

Інформацію надано відділом культури, молоді та спорту Ямпільської районної державної адміністрації