«Душа – як вогник на вікні»

До Дня пам’яті жертв голодоморів працівниками Центру культури Кролевецької міської ради з 23 по 28 листопада на сторінці Кролевеччина культурна у Фейсбук та у групі Ценрт культури Кролевецької міської ради було проведено два ретроспективні online-проєкти: «Жнива скорботи» (до якого увійшли свідчення очевидців, (місцевих жителів сіл та міста) голодоморів 1922-1923 р., 1932-1933р., 1946-1947 років) та відео-проєкт «Душа – як вогник на вікні».

Відео-проєкт «Душа – як вогник на вікні» розпочався з розповіді краєзнавця, вчителя історії Бистрицького НВК, почесного члена Міжнародної спілки журналістів, лауреата Сумської обласної молодіжної літературно-культурної премії імені Пилипа Рудя Говійного Олександра Миколайовича про рух опору голодомору у селі Бистрик, а саме з історичної постаті голови колгоспу імені Тараса Шевченка Тимофія Тихоновича Назаренка, який за одну добу з однодумцями сховав зерно, тим самим врятував село від вимирання. Але протягом цієї доби, коли люди опиняються на межі життя і смерті, глибоко усвідомлюють, що саме їх чекає, у кожного з них проявляються риси, які роблять людину людиною або перетворюють на звіра.

Продовженням відео-проєкту «Душа – як вогник на вікні» стали Хвилина Мовчання, в рамках загальнонаціональної міжнародної акції «Запали Свічку Пам’яті», яка щорічно відбувається у День пам’яті жертв голодоморів, а також інтерв’ю з Богданою Олександровською (сумська журналістка Людмила Говійна), авторкою п’єси «Із Тарасом – через Морок», яка 2015 року отримала премію Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» та талановитою режисеркою Конотопського народного театру «МИ» Мариною Люшиною, яка поставила цю однойменну виставу, відео-версію якої 28 листопада 2020 року змогли переглянути підписники та поціновувачі сторінки Кролевеччина культурна https://www.facebook.com/dkKrolevets/.

Матеріали надано Центром культури Кролевецької міської ради