День партизанської слави в Середина-Буді

Щороку 22 вересня ми відзначаємо День партизанської слави.

Пам’ять. Це не просто частина історії. Пам’ять – це наша совість, гордість, наш біль. Пам’яті наших дідів, прадідів, пам’яті вічно молодих солдат і офіцерів, що мужньо боролися з ворогом і перемогли, пам’яті тих, хто поліг смертю хоробрих, була присвячена екскурсія до села Стара Гута, яку підготували та провели працівники районного будинку культури з учнями міських шкіл.

Діти відвідали меморіальний комплекс: Братська могила радянських воїнів, партизанів та пам’ятник воїнам-землякам, пам’ятний знак на місці розташування штабу Сумського партизанського з’єднання під командуванням Сидора Ковпака, що знаходяться в центрі села Стара Гута, яке місцеві мешканці називають « партизанська столиця».

Далі екскурсія продовжилась до пам’ятки культурної спадщини «Землянка Ковпака». Учні слухали розповідь про створення партизанських загонів, про бойові дії, які тут відбувалися, про те, як жили і боролися наші земляки в роки окупації. Діти вшанували пам’ять загиблих та поклали квіти. На галявині біля землянки для учнів було проведено національно-патріотичний захід, присвячений цій даті. Юні нащадки героїв взяли участь у  вікторині та спортивних змаганнях.

Все далі відходять грізні і важкі роки Другої світової війни, але не згасає пам’ять про тих, хто не шкодував своєї крові, свого життя.

З почуттям безмежної подяки й любові ми віддаємо данину поваги колишнім підпільникам і партизанам, захисникам і визволителям рідної землі.

Матеріали надано методичним кабінетом Середино-Будського районного будинку культури