Афганістан: наш біль і пам’ять…

15 лютого в Україні вшановують учасників бойових дій на території інших держав. Саме цього дня в 1989 році завершилось повне виведення Радянських військ із Афганістану.

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 31-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан на території Білопільської міської ради провели низку заходів, у яких взяли участь: учасники афганської війни, їх рідні, військові, представники міської та районної влади, духовенство, громадськість міста.

У Білопіллі, біля Пам’ятного знаку на честь загиблих воїнів-афганців – уродженців Білопільщини, відбувся мітинг пам’яті.

Звертаючись до присутніх, Білопільський міський голова Юрій Зарко наголосив, що покоління воїнів-інтернаціоналістів сьогодні є прикладом і наставниками для нинішніх захисників українських кордонів, адже їх військовий досвід не почерпнути із жодних джерел. Продовжив цю думку у своєму виступі і виконуючий обов’язки голови Білопільської районної ради Володимир Відуєв, який підкреслив, що саме воїни-афганці першими стали на захист України, коли нависла загроза територіальній цілісності держави.

Звертаючись до своїх побратимів та присутніх, голова громадської організації ветеранів Афганістану Білопільського району Анатолій Деркачов зазначив: «Ви не тільки гідно виконали свій військовий обов’язок, а й заклали ті бойові традиції, які виявилися надзвичайно потрібними уже під час оборони української землі від сусіда-агресора. Коли Україна опинилася у небезпеці, загартовані в боях афганці, як нас звикли називати, не залишилися осторонь і взяли до рук зброю знову, щоб захистити рідний край».

Усіх, хто не повернувся до рідних домівок з Афганської війни, присутні вшанували хвилиною мовчання. Після цього Благочинний Білопільського району Української Православної Церкви Петро Савонік провів поминальний молебень.

Завершився мітинг покладанням квітів до Пам’ятного знаку на честь загиблих воїнів-афганців та на Меморіалі «Алея Слави Героїв АТО».

Продовжилися заходи у комунальному закладі Білопільської міської ради «Білопільський центр культури і дозвілля «Україна», де для воїнів-афганців відбувся вечір-зустріч «Ціна чужої війни».

Цього дня також на честь воїнів-інтернаціоналістів у Іскрисківщинському сільському будинку культури були організовані змагання з парного більярду серед молоді Рижівського, Нововирківського, Іскрисківщинського, Павлівського старостатів та Гуринівської сільської ради.

На території Ободівського, Павлівського, Нововирківського, Іскрисківщинського та Рижівського старостатів у клубних та бібліотечних закладах, що підпорядковуються відділу культури, спорту та туризму виконавчого комітету Білопільської міської ради було вшановано земляків-воїнів-інтернаціоналістів, які проживають у їхніх населених пунктах, проведено тематичні години та організовано виставки літератури.

Матеріали надано відділом культури, спорту та туризму виконавчого комітету Білопільської міської ради.