100-річчя від дня народження Героя України Олексія Береста

У календарі історії нашої держави 9 березня – це багатий на події  день, серед яких є визначна і для Охтирського краю. Саме у цей день народився наш земляк, котрий подвигом власного життя прославив куточок рідної землі, що зростила щиру на вдачу мужню і горду людину – Олексія Береста.

Олексій Прокопович Берест уродженець села Горяйстівка, що за кілька кілометрів від Охтирки. Удостоєний посмертно звання Героя України указом президента від 6 травня 2005 року за подвиг, який здійснив у роки Другої Світової війни, піднявши стяг Перемоги над ворожим лігвом – Рейхстагом.

Саме 9 березня 2021 року біля пам’ятника Олексію Бересту відбулися урочистості з нагоди 100-річчя від дня народження Героя України. До присутніх звернулися міський голова Павло Кузьменко, тимчасово виконуючий обов’язки голови Охтирської районної державної адміністрації Наталія Окрайченко, заступник голови Охтирської районної ради Юрій Слабоспицький, голова ради Охтирської міської організації ветеранів Людмила Полякова, внучата племінниця Олексія Береста Ольга Врубльовська. Народний аматорський хоровий колектив ветеранів війни, праці, військової служби (керівник Олександр Кравченко) виконав пісню «Журавлі над курганом».

Пам’ять Олексія Прокоповича Береста присутні вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятника Героя України.

Інформація надана комунальним закладом «Охтирський міський центр культури і дозвілля «Кнєжа»